Alahärmän Kisan järjestämiä kisoja:

30.9.2018 Am-erikoispitkä

11-12.5. 2018 Sm-ampumasuunnistus ja maailmancupin osakilpailu

5.5. 2018 Powerpark sprintti (yhteistyössä LapVi)

11.12.5.2018 Biathlon Orienteering Finnish and Finnish Military federation Championship, World Cup 5st and 6nd Competition, Nammo Lapua Games

Am-pitkämatka Eossa 13.8.2016

Kansallinen pitkä matka KauWin kanssa 9.8.2015

Kansallinen Tarkkuussuunnistuskilpailu 5.4.2015

Am-keskimatka ja kansallinen 26.6.2013

Kansallinen TempO-tarkkuussuunnistuskilpailu 9.6.2013

Am-oravapolkuviestit 12.6.2012

Am-viesti Yliviitalassa 14.8.2011

Am-tarkkuussuunnistus Kirkonkylällä 18.7.2010

Am-keski Hunurijärvellä 28.6.2008

Kansalliset Huhtamäessä 6.8.2006

Am-pyörä Hakolassa 18.8.2005

Tulossa:

Tietoja henkilöstä Alaharma

Alaharma on suomenkielinen kunta ennen kuin se liittyi kortesjärven ja Yliharman kanssa Muodostamaan Kauhaven 1.1.2009. Maakunta sijaitsee Länsi-Suomessa Etelä-Pohjanmaan alueella. 

Aiemmat Kart-kilpailut Alaharmassa

 

Alaharman karting-kilpailut alkoivat 18.8.2005. Suurin osa tapahtumista järjestettiin Yliviitalan urheilukeskuksessa. Tässä muutamia Alaharma Race aiemmat kilpailut:

30. syyskuuta 2018

Kilpailu järjestettiin Yliviitalan urheilukeskuksessa klo 11.00 alkaen. Maasto tapahtumassa oli avoin rock ympäri urheilukeskus, jossa useimmat Etelä-Pohjanmaalaiset ovat jo perehtynyt.

 

Sarjat ja maksut ovat seuraavat:

 

Sarja Maksu
H21-H90 €17
D21-D85 €17
H16-H20 €12
D16-D20 €12
H14-H10  €10
D14-D10 €10

 

13. elokuuta 2016

Kilpailu oli Kultaisen kompassicupin viimeinen kilpailu ennen seinäjoen kansallista finaalia. Maasto on uusi useimmille kilpailijoille, koska alue oli viimeksi käytetty vuosikymmeniä sitten. Se sisältää sekä nopeat avoimet kalliot että hitaat osat. 

 

Sarjat ja maksut ovat seuraavat:

 

Sarja Maksu
H21 €17
H35-H85 €17
D21 €17
D35-D85 €17
H10RR €11
H12-H20 €11
D10RR €11
D12-D20 €11

 

14. elokuuta 2011

Kilpailu järjestettiin Yliviitalan urheilukeskuksessa. 

Mikä on Kart Racing?

Kart racing tunnetaan myös karting. Se on eräänlainen moottoriurheilun maantieajo käyttäen nelipyöräinen, kilpa miniatyyri ajoneuvo nimeltään karts tai mikroautot, jotka ovat kilpailleet skaalattu-alas piiri. Urheilu oli ensimmäinen pelataan Yhdysvalloissa 1950-luvulla ja on sittemmin tullut saataville maailmanlaajuisesti. 

 

Art Ingels pidetään isä karting. Hän oli kilpa-autorakentaja Kurtis Kraftissa ja vuonna 1956 hän loi ensimmäisen kartin Etelä-Kaliforniassa. Kart on alun perin rakennettu käyttämättömistä ruohonleikkurin moottoreista. Sen jälkeen karting on levinnyt ympäri maailmaa, erityisesti Euroopassa. 

 

Ensimmäinen autovalmistaja oli Go Kart Manufacturing, Co. Sitten vuonna 1959 McCullochista tuli ensimmäinen yritys, joka valmisti moottorit autoille. Jotkut autot voivat matkustaa jopa 160 kilometriä tunnissa.

Kart Racing formaatit

Kart Racing säätelee FIA, hallintoelin moottoriurheilun.. He sallivat lisenssin kilpailijat niin nuori kuin 8 vuotta vanha osallistua urheiluun. Motor Sports Association vastaa urheilun sääntelystä Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Kart-kilpa-ajojen luokkia on saatavilla osallistujille 7-vuotiaille ja sitä vanhemmille. 

 

Tässä ovat rodun muodossa:

Sprint

Tämä muoto näyttää pieniltä tiekursseilta, joilla on vasen tai oikea käännös. Se sisältää useita lyhyitä kilpailuja kourallinen kierroksia. Kokonaisvoittaja lasketaan pisteiden perusteella. Yleensä sprintkart racing kestää alle 15 minuuttia, mikä tarkoittaa nopeus on tärkein tekijä huomioon. Tämä muoto koostuu tyypillisesti kolmesta raukeamisesta ja viimeisestä kilpailusta voittajien määrittämiseksi.

Kestävyyttä

Sprinttiin verrattuna kestävyys kestää 30 minuutista 24 tuntiin, joissa on mukana yksi tai useampi kuljettaja. Tässä muodossa on tärkeämpää harkita johdonmukaisuutta ja strategiaa kuin nopeutta. Sitä pidetään edullisempi tapa kiinnostua urheilusta, koska yhden rodun, useita kuljettajia voi osallistua jatkaa piiri. 

Speedway

Tämä muoto esiintyy asfaltti tai savi soikea kappale. Yleensä kappaleet koostuvat kahdesta suorasta ja neljästä vasemmasta kulmasta. Kilpailuihin tässä muodossa liittyy 4 kierrosta trophy ottelu ja 20 kierrosta päätapahtumaan. 

Kart Driverin varusteet

 • Koko kasvot kypärä 
 • Kilpa Balaclava
 • Ajopuku
 • Käsineet
 • Ajosaappaat

Komponentit Kart

Alusta

Tämä on puitteet kart ja toimii perusta moottoriajoneuvon. Sitä pidetään vierintäalustana, jos se on kiinnittänyt pyöriä ja voimansiirtoa. Alustaa käytetään ajoneuvoissa, elektroniikassa ja ampuma-aseissa.

 

Kartissa alusta on luotu moly-letkusta. Se on tehty riittävän joustavaksi toimimaan jousituksena, mutta riittävän vahva jokaiselle käännökseksi piirissä. Runko voi vaihdella jäykkyys mahtuu tietyissä olosuhteissa. Kuivalla säällä on ihanteellinenmpi käyttää jäykempi alusta, kun taas joustava alusta suositellaan märissä olosuhteissa. Radan lämpötila voi myös vaikuttaa käsittelyyn, mikä tarkoittaa, että alustaa säädetään vastaavasti.  

Moottorit

Huvipuistojen mikroautojen ja kilpa-ajojen välillä on ero. Ensin mainittu käyttää nelitahtimoottoria tai sähkömoottoria, kun taas jälkimmäinen saa virtansa pienillä kaksitahtisilla tai nelitahtisilla moottoreilla. 

 

Nelitahtimoottorit

Tämäntyyppinen moottori on standardi ilmajäähdytteinen ja teollinen, vaihtelee 5-20 hv. Sitä käytetään ihanteellisesti kilpa-ajoon ja enimmäkseen huvin vuoksi teemapuistoissa. Valmistajat kuten Yamaha, TKM, Aixro tai Swissauto tarjoavat jopa 48 hv kapasiteettia. Nämä moottorit valmistetaan yksinomaan karting ja voi ajaa ja noin 11000 rpm.  

 

Kaksitahtimoottorit 

Samaan aikaan tämäntyyppinen moottori on valmistanut Comer, WTP, IAME, Vortex, Titan, Rotax ja enemmän. Moottori voi kehittyä 8-90 hv riippuen sylinteristä. 

Siirto

Autot on rakennettu ilman tasauspyörästöä – joka on vaihdejuna, jossa on kolme akselia. Tämän osan ansiosta ulompi vetopyörä pyörii nopeammin kuin sisävetopyörä kääntyessään. Koska autoilla ei kuitenkaan ole tasauspyörästöä, yhden takarenkaan pitäisi liukua käännöksen aikana. Tämä on mahdollista suunnittelun alustan jossa sisällä takarengas nousee hieman kart kierrosta. 

 

Moottorin teho välittyy taka-akselille ketjun kautta. Ennen, autot tarvitaan push alkaa on suora ajaa, joka johti keskipakokytkin klubi-tason luokkiin. 

Renkaat

Tavalliseen autoon verrattuna kart-autojen renkaat ja pyörät ovat ehdottomasti pienempiä. Kartin vanteet on valmistettu alumiinista, magnesiumseoksesta tai komposiittimateriaaleista. Renkaat tukevat moottorin, alustan ja moottorin kokoonpanoon perustuvaa kääntymisvoimaa. Tunnettuja kart-renkaiden valmistajia ovat MG, Vega, Hoosier, MOJO ja Burris. 

 

Tässä ovat eri kart renkaat, joita käytetään riippuen radan olosuhteet:

  • Slicks käytetään kuivia kappaleita ja voi vaihdella yhdisteitä erittäin pehmeä erittäin kovaa. Pehmeitä renkaita käytetään maksimaaliseen pitoon. Itse asiassa löydät pehmeimmät renkaat kansainvälisellä tasolla kilpa, koska kuljettajat voivat valita renkaat.

 

 • Saderenkaat on tehty märällä säällä. Nämä renkaat on erityisesti valmistettu pehmeästä yhdisteestä ja kapeampi verrattuna slicks. Kuitenkin tämäntyyppinen rengas ei ole sallittua kaikissa kilpa-luokissa.  
 • Erityiset renkaat ovat piikki niistä jäinen olosuhteissa ja uritettu niistä savi speedways. Leikkaukset on tehty sorvi erityisesti parempaan käsittelyyn. Hoosier ja Burris ovat rengasvalmistajia, jotka tekevät suurempia uritettuja renkaita likaradalle.  

 

Vinkkejä Kart Racing

Varmista, että istut oikein

Ennen kuin kilpailu alkaa, varmista, että istuma-asento on oikea, jotta olet mukava ja turvallinen koko matkan ajan. Varmista, että vastustat nojaten eteenpäin kilpailun aikana, koska se vain hidastaa sinua. 

Harjoittele symmetristä pitoa pyörässä 

Voit valita pitoa varten kello 10.00-2.00 tai 4.00 ja 8 ja 8, jotta voit varmistaa peilatun pidon. Tämä auttaa sinua on parempi hallita, kun liikkumavaraa ja kääntyä. 

Pysy vauhdissasi 

Katso suoraan eteenpäin niin, että olet valmis seuraavaan toimintaan. Älä tee tarpeettomia jarruja ja hidastuksia, koska se voi aiheuttaa vain onnettomuuksia. Pidä nopeutesi ja vauhtia korkealla.

Älä astu jarrujen päälle, kun käännät 

Yleisin virhe aloittelijoille on, että he astuvat jarrut aikana puolestaan. Tämä saattaa kuitenkin johtaa vain renkaiden menettää pitoa ja voit helposti spin ulos. Kun olet menossa suoraan, se on ihanteellinen (tarvittaessa) jarruttaa.  

Seuraa nopeiden kuljettajien polkua  

Saatat ajatella, että tavoitteena on siirtää muita kuljettajia, mutta kart racing, voittajat perustuvat nopein kierrosaika. 

Tiesitkö sinä?

Nyt kun tiedät perusteet noin kart racing, tässä on muutamia mielenkiintoisia faktoja, jotka haluat ehkä tietää:

 

 • Yhdysvalloissa, kestävyys kilpa on nimeltään “enduro”. 
 • Kartit on ryhmitelty moottorin siirtymän, kuten 100 ja 200 kuutiosenttimetrin luokkien perusteella. 
 • Kart racing käytetään kuljettajan johdatus moottoriurheiluun. Toiminta voi auttaa kehittämään henkilön refleksejä, valvontaa ja päätöksentekotaitoja tien päällä. 
 • On tyyppi kart kutsutaan Superkarts joka voi saavuttaa yli 260 kilometriä tunnissa. 
 • Huvipuistoissa käytettävät mikroautot ovat vain 24 kilometriä tunnissa.